Essay

Een ban op deepfake, of duidelijke regels opstellen?

Deepfake is een term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij kunstmatige intelligentie en algoritmen worden gebruikt om afbeeldingen en video’s te manipuleren, zodat het lijkt alsof ze echt zijn. Deze technologie word op verschillende manieren gebruikt, waaronder het maken van nepnieuwsberichten, het voordoen als publieke figuren en zelfs het maken van seksueel getinte video’s zonder toestemming van de mensen waar het van word nagemaakt.

De oorsprong van de deepfake-technologie is te vinden uit een onderzoek in 2014 van een team onderzoekers van de University of California. Het artikel beschreef een nieuw type algoritme dat zeer realistisch lijkende afbeeldingen van menselijke gezichten kon genereren. Dit algoritme, bekend als een generative adversarial network (GAN), gebruikte twee netwerken die samenwerkten om de nepbeelden te creëren: één netwerk genereerde de nepbeelden, terwijl het andere netwerk onderscheid probeerde te maken tussen echte en nepbeelden.

De onderzoekers toonden het succes van hun algoritme aan door valse beelden van beroemdheden en politici te genereren en toonden aan dat het mogelijk was zeer realistisch ogende valse beelden te creëren die bijna niet van de realiteit te onderscheiden waren. Dit wekte wijdverspreide belangstelling voor het potentiële gebruik en de toepassingen van deepfake-technologie en leidde tot een snelle uitbreiding van het onderzoek op dit gebied.

Naarmate de deepfake-technologie geavanceerder en op grotere schaal beschikbaar werd, begon ze echter ook te worden gebruikt voor schadelijke doeleinden. In 2018 werd deepfake-technologie bijvoorbeeld gebruikt om nepvideo’s te maken van beroemdheden en politici die zich bezighielden met illegale of gênante activiteiten. Deze video’s, die op grote schaal werden gedeeld op sociale media, veroorzaakten veel verwarring en bezorgdheid en riepen vragen op over de mogelijke gevaren van het gebruik van deepfake-technologie voor kwaadaardige doeleinden.

De laatste jaren groeit de bezorgdheid over het gebruik van deepfake-technologie voor seksuele doeleinden. Sommigen stellen dat het maken en verspreiden van seksueel expliciete deepfake video’s zonder toestemming van de betrokkenen als een seksueel misdrijf moet worden beschouwd. Dit argument is gebaseerd op het idee dat deepfake-technologie kan worden gebruikt om personen, met name vrouwen, lastig te vallen, te chanteren en uit te buiten.

Anderen stellen daarentegen dat deepfake-technologie niet als een seksueel misdrijf moet worden beschouwd omdat het een nieuwe en zich ontwikkelende technologie is, en het nog niet duidelijk is hoe de regels in elkaar zitten. Bovendien beweren sommigen dat deepfake-technologie voor goede doelen kan worden gebruikt, zoals het creëren van realistische speciale effecten voor films en tv-shows.

Momenteel zijn er geen Nederlandse wetten tegen deepfake-technologie of video’s. De Nederlandse regering werkt momenteel echter aan wetgeving om deepfakes en andere vormen van gemanipuleerde media aan te pakken. Naar verwachting zal deze wetgeving maatregelen bevatten om het maken en verspreiden van deepfake-video’s te bestraffen. Daarnaast kunnen bestaande wetten tegen fraude en privacy schending worden gebruikt om personen te vervolgen die deepfake-video’s maken of verspreiden.

Naar mijn mening moet deepfake-technologie worden beschouwd als een seksueel misdrijf wanneer het wordt gebruikt om seksueel getinte video’s te maken en te verspreiden zonder de toestemming van de betrokkenen. Dit komt omdat gebruik van deepfake-technologie ernstige gevolgen kan hebben voor de betrokken personen, waaronder schade aan hun reputatie, geestelijke gezondheid en relaties.

Bovendien kan het gebruik van deepfake-technologie voor seksuele doeleinden ook worden gebruikt om personen, met name vrouwen, lastig te vallen en uit te buiten. Deepfake-technologie kan bijvoorbeeld worden gebruikt om seksueel expliciete video’s van vrouwen te maken zonder hun medeweten of toestemming, die vervolgens kunnen worden gebruikt om hen te chanteren of te manipuleren om dingen te doen die zij niet willen doen. Dit is een duidelijke schending van de autonomie en de waardigheid van een individu, en moet worden beschouwd als een seksueel misdrijf.

Einde